Valige oma riik
+372 6413113

Kalamarjast

Kalamarja ajalugu

200 miljonit aastat e.m.a.
200 miljonit aastat e.m.a.
Kalamarja ajalugu kestab sama palju aastaid, kui seda on selle tootjad – lõhe ja tuur!

Teadlased arvestavad tuuralaste vanuseks umbes 200 milj. aastat, mis tähendab, et tuuralased ilmusid juba siis kui Maal elasid veel dinosaurused. See imepärane kala elas üle roomajad, mammutid, kliima muutused ja kataklüsmid!
Kuid vastavalt kaasaja ajaloole esimesed tähelepanekud kalamarja kasutamisest on leitud Egiptusest. Muistsetes kirjutistes on küllalt sageli täheldatud igavese nooruse saladusi, mis oli teada ainult valitutele. Ajaloolased on arvamusel, et kõne all on just kalamari.

Kalamarja kasulikud omadused

Letsitiin
A vitamiin on eelkõige kasulik nahale. Kogu kallis kosmeetika sisaldab seda vitamiini.

Vitamiin B12 aitab kaasa rasva ja süsivesikute ainevahetuses, mõjub soodsalt seedetraktile ja närvisüsteemile.

Vitamiini D defitsiit on küllalt laialdane ja see võib naharakkude kasvus tekitada probleeme. Eakatel inimestel võib selle vitamiini vaegus põhjustada luude õrenemine s.t. muuta need küllalt hapraks. Seega, aitab kalamarja kasutamine kaasa selle väärtusliku vitamiini kindlustamiseks organismis.

Vitamiin E soodustab haavade paranemist ja hüübivuse kiirendamist, aeglustab vananemist, takistab kortsude teket.

Letsitiini on raske saada looduslikest toiduainetest. Toitude praadimise ja keetmise protsessis letsitiin muundub ja kaotab oma kasulikke omadusi. Kalamari on peaaegu, et ainus toiduaine, milles letsitiin on puhtas olekus.

Letsitiin taastab närvisüsteemi ja on vajalik aju normaalseks tegevuseks.

Kõige muu juures sisaldab kalamari orgaanilist joodi, fosforit ja kaltsiumit, aga ka suurt hulka väga vajalikke polüküllastamata rasvhappeid Omega-3 ja Omega-6 oma valkudes, stimuleerib ajutegevust ja tõstab immuunsust.
Kaks kalamarja võileiba sisaldab vitamiinide A, B12, D, E ja letsitiini päevanormi.

Teadlaste arvamus


USA-s soovitatakse plastiliste operatsioonide asemel mineraalseid protseduure koos kalamarja tarvitamisega. Kusjuures kalamarja võetakse sisse, kui ka kasutatakse välispidiselt.

Teaduste doktor Lenny Smidt – „Sealjuures, olles väga hea maitsega, taastab kalamari närvisüsteemi ja parandab aju tegevust!”.



Prantsuse teadlased arvavad, et paljud alahindavad kalamarja reaalset kasulikust! „See toiduaine omab kõike seda, mis on vajalik meie organismile, selleks, et pikendada meie noorust, parandada enesetunnet, tõsta immuunsust”. Selina Jackote

Iisraeli teadlased arvavad, et kalamarja tooted taastavad närvisüsteemi ja tugevdavad südamelihaseid.

„Iisraelis töötati välja ravikompleks eesmärgiga noorendada ja tõsta inimese enesetunnet – kalamari omab selles kompleksis tähtsat rolli”. Milena Fortmann

Tähelpanu!


Paljud ei suuda siiski siiani määratleda seda, mida kujutab endast tuunikala. Kujult oleks nagu kala, kuid kasulike ainete koostiselt ei anna kuidagi alla lihale.

Suur ja kiire kala on auväärne saak. Tuunikalal on sedavõrd suurepärane maitse ja kalurid usuvad, et kala toitub imepäraste delikatessidega ja seepärast peab seda püüdma ülla söödaga. Tuunikala liha on tõepoolest aare, „Tuunikala liha –see on mõistuse toit” – väidavad juhtivad dietoloogid Ameerikast. Tuunikala regulaarne tarbimine mõjub soodsalt kogu organismile, selles on suur hulk vitamiini D, Omega-3 rasvhappeid, seleeni, kaaliumit, naatriumit, tuunikalas on rikkalikult vitamiine ja fosforit.

Eriti populaarne on praegu konserveeritud tuunikala põhjusel, et värske tuunikala nõuab erilist valmistamist. Konserveeritud tuunikala kasutatakse laialdaselt toitude valmistamisel s.h. salatite juures.

Tuun on üks vähestest kalaliikidest, kes ei kaota oma kasulikke omadusi konserveerimisel. See peaaegu, et ei sisalda rasva ja seda toodetakse väga vähese soola lisamisega, et tugevdada maitset.

Prantslased nimetavad teda „merevasikaks” selle mitte kalale omasele maitse pärast. Tuuni kasutatakse laialdaselt euroopa ja jaapani kulinaarias. On olemas palju variante selle gastronoomiliseks kasutamiseks.

Tuunikalast valmistatakse mitmeid roogasid, kuid kõige populaarsem roog konserveeritud tuunist on – salat, mille liike ja valmistamise viise on tohutu hulk.

Tuun – see on kala, kes kõige vähem kogub oma organismi kahjulikke aineid. Ameerika teadlaste klassifikatsiooni kohaselt on tuun esikohal ohutute ning kasulike toiduainete hulgas – see kehtib ka konserveeritud tuuni kohta.

Eksisteerib erinevaid tuuniliike: harilik tuun, kulduim-tuun, bonito, albakore, bigeye ja skipjack.

Neid eristab omavahel ainult suurus ja värvus, kuid liha maitse ja selle konsistents. Erinevad on ka maitsed erinevatel aastaaegadel, ööpäeva jooksul, millal kala püütakse. Enamuse maailma tuunikalast püütakse Vaiksest ookeanist, mille osa moodustub 66% püügist maailmas, ülejäänud osa saagist tuleb India ja Atlandi ookeanidest, aga ka Vahemerest ja Mustast merest.